900 اثر تاريخي اردبيل در فهرست آثار ملي کشور ثبت شده است

به گزارش ميراث آرياchtn))بهروز ندائي با بيان اينکه يک اثر تاريخي، داراي ويژگي‌هاي خاص خود است ، گفت: اين آثار بايد مربوط به دوره خاص تاريخي و بيانگر واقعه مهم تاريخي و فرهنگي و نيز از نظر معماري، پلان و تزئينات منحصر به فرد باشند.

ندائي تصريح کرد: تا سال 1385 تعداد آثار ثبت شده استان در فهرست آثار ملي کشور فقط 85 اثر بوده، که 815 آثار از سال‌هاي 86 تا 89 ثبت شده است.

وي افزود: در شهرستان مشکين شهر 300 اثر ثبت ملي شده‌اند که مي‌توان به بقعه شيخ‌حيدر، کهنه قلعه، قلعه‌ قهقه، شهريري، قلعه ارشق، قلعه ديو، کاروانسراي قانلي بلاغ، حمام عدل و ... اشاره کرد، که اين آثار از مراکز مهم باستان‌شناسي شمال غرب ايران محسوب مي‌شوند.

مدير کل ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان اردبيل، با اشاره به ثبت حدود 236 اثر در منطقه مغان، اظهار داشت: قلعه اولتان در پارس‌آباد مغان، تپه نادر در اصلاندوز، قيزقلعه سي و تپه نرگس از مهمترين اين آثار است.

ندايي گفت: در شهرستان خلخال 46 اثر ثبتي وجود دارد که حمام نصر خلخال، بقعه شيخ‌ محمد قريشي و مسجد عبدالرزاق خمسي از بناهاي ثبتي شاخص هستند.

وي همچنين کاروانسراي سنگي شاه عباس صائين،‌بناي تاريخي کورائيم، پل تاريخي آغلاغان،‌ تپه دميرچي، قلعه بويني يوغون را از جمله 76 اثر ثبتي مهم و شاخص شهرستان نيز ذکر کرد که نظر باستان‌شناسان را به خود جلب کرده است.

مدير کل ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان اردبيل با اشاره به 91 اثر ثبتي در شهرستان نمين گفت: تپه خانکندي، تپه قلعه يري، بناي تاريخي ميرکاظم صارم السلطنه، حمام حور، مسجد جامع نمين در اين شهرستان و تپه آناهيتا، تپه ناصر، مسجد يري و آثار صخره‌اي ويند کلخوران جزو 4 اثر ثبتي بارز در شهرستان سرعين است.

وي در ادامه بيان داشت: شهرستان اردبيل 114 اثر، شهرستان مشکين شهر، 300 اثر و شهرستان گرمي به تنهايي 181 اثر ثبتي را در خود جاي داده است.

مهندس ندائي در خصوص ثبت جهاني بقعه شيخ صفي‌الدين اردبيلي نيز گفت: مراحل ثبت اين اثر تاريخي در فهرست آثار جهاني از دو سال پيش در محافل و مجالس بين‌المللي مختلف مراحل گوناگوني را سير کرده و بعد از سال‌ها انتظار مردم اردبيل، تيرماه امسال با ثبت اين اثر ماندگار تاريخي در تيرماه امسال شاهد برپايي يک جشن مردمي در اين استان خواهيم بود.

بهروز ندائي از مستندسازي زندگي عشايري به عنوان هويت ملي و جايگاه ارزنده عشاير در صحنه ملي و ثبت زندگي و کوچ عشاير را به عنوان افتخار سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ياد کرد و افزود: در سال گذشته نيز در قالب جشنواره اقوام ايراني نسبت به ثبت لباس زنان عشاير به عنوان حجاب برتر اقدام اساسي صورت گرفت و براي هميشه اين آداب و رسوم به ثبت ملي رسيد.

مدير کل ميراث فرهنگي،‌صنايع‌دستي و گردشگري استان گفت:‌ هم اکنون ثبت معنوي تعزيه اردبيل با محوريت مراسم طشت‌گذاري در فهرست آثار معنوي ملي، توسط کميته‌هاي تخصصي در دفتر ثبت آثار فرهنگي و معنوي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در حال انجام است.

مهندس ندايي در خصوص ثبت معنوي اذان مرحوم رحيم مؤذن‌زاده اردبيلي نيز اشاره کرد و گفت: اذان مرحوم رحيم مؤذن‌زاده به عنوان اولين اثر معنوي ملي، به ثبت رسيده و اين افتخار بزرگي براي ديار اردبيل است.

ندايي با اشاره به سابقه اردبيل به عنوان دارالارشاد مهد تشيع گفت: اربيل با داشتن ذخاير ارزشمند تاريخي، طبيعي و ميراث معنوي، خاستگاه علماء و نخبگان بوده که به مانند نگيني بر تارک ايران اسلامي مي‌درخشد./106

انتهای پیام/

کد خبر 1389031940